img-0

Att göra en bastu hemma

Att inneha en privat bastu i hemmet är en önskan för många husägare. Faktum är att en bastu inte bara är en underbar tillägg i hemmet utan också har en mängd hälsofördelar. Innan man påbörjar inköp eller byggnation finns det dock flera saker att ta hänsyn till.

Först och främst bör man bestämma var bastun ska placeras och hur stor den ska vara. Ska den integreras som en del av badrummet? Ska den vara fristående i trädgården eller i ett separat rum? Beroende på hur mycket man vill spendera och hur man vill att bastun ska se ut finns det flera möjligheter.

Det är fullt möjligt att bygga en bastu på egen hand, men det kan ta tid och man kan behöva hjälp av en elektriker för installation av elaggregat och belysning. Om man inte är van vid byggprojekt kan det vara en god idé att ta hjälp av en hantverkare. Genom ROT-avdraget kan det bli överkomligt kostsamt.

Naturligtvis är det viktigt att tänka på säkerheten när man har en bastu hemma. Se till att ha en fungerande brandvarnare och att det finns en släckare nära till hands. Det är också viktigt att ha rätt ventilation för att undvika fuktproblem och mögel.

När det gäller själva bastubadandet finns det några saker att tänka på för att få ut mest möjliga av det. Se till att duscha innan du går in i bastun för att rengöra huden och förhindra att smuts och bakterier sprids. Ta med dig handdukar och vatten för att kunna kasta på stenarna och höja fuktigheten om det behövs. Var också noga med att lyssna på din kropp och avsluta bastubadet om du känner dig obekväm eller trött.

Sammanfattningsvis är en egen bastu hemma en dröm för många, med både avkoppling och hälsofördelar. Genom att planera noggrant och tänka på säkerheten kan man skapa en härlig bastumiljö som kan användas året runt.

Bygglov krävs inte generellt för varken inomhus- eller utomhusbastu så länge byggnadens utseende inte påverkas i hög grad. Om man behöver installera eller ändra avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten krävs dock anmälan till byggnadsnämnden för att få startbesked. Om man påbörjar bygget innan startbeskedet erhållits tillkommer en byggsanktionsavgift.

När det gäller fristående utomhusbastur gäller nya regler med tanke på Atefallshus. Man kan bygga en komplementbyggnad på upp till 25 kvadratmeter på tomten utan bygglov. Även för mindre fristående bastur krävs anmälan till byggnadsnämnden om installation eller ändring av avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten krävs.

Det finns olika bastumodeller att välja mellan, som våtbastu, torrbastu och ångbastu. En våtbastu kan vara ved- eller eldriven och har en temperatur på cirka 75-90 °C med luftfuktighet på cirka 20-30%. I en torrbastu lägger man inte till någon fukt och temperaturen är högre, över 100 °C med en luftfuktighet på 5-10%.