Saker att överväga vid rullgräs

Några saker att överväga när du skall lägga rullgräs

Att köpa rullat gräs är ett snabbt och enkelt sätt att få en garanterat vacker och hållbar gräsmatta till din trädgård. Här ger vi några tips om viktiga saker att tänka på före och efter du lägger ut ditt nya gräs – och under tiden.

Att anlägga din gräsmatta med hjälp av rullgräs istället för att så själv kostar lite mer men det finns också flera stora fördelar. Du behöver inte vänta upp till ett år på att din nya gräsmatta ska växa sig färdig för att användas, tvärtom får du en gräsmatta som är klar och hållbar från början.

Du behöver inte heller välja antingen eller. En smart lösning både för tålamodet och plånboken kan vara att lägga rullgräs på de delar av din gräsmatta som du vill kunna använda direkt, till exempel vid grillen eller en bit där barnen – eller hunden – kan leka. Och så kan du så gräs på resten av ytan.

Lägg ut gräset samma dag

Rullgräs är en färskvara. Det är viktigt att du lägger ut gräset samma dag som du får det. Om gräset levereras mitt på dagen, ta ledigt från jobbet efter lunch om du kan och sätt igång!

2-3 personer

  1. Tänk på att du behöver 2-3 personer för att täcka 300 kvadratmeter. Tänk på att be om hjälp om du behöver det. Räkna med att en person kan täcka 20-30 kvadratmeter i timmen, och att du orkar med 4-5 timmars effektiv tid. Om du ska täcka 300 kvadratmeter är det bra om ni är minst två, gärna tre personer. Om marken är slät behöver du inte stampa eller trycka gräset särskilt hårt. Om du har barn, låt dem springa över skarvarna några gånger så har de också en uppgift!

Förbered marken på rätt sätt.

Om det finns en gammal gräsmatta måste den bort, helst inklusive hela rotsystemet. När det är gjort behövs ett lager med ny matjord, cirka 5 centimeter. Packa jorden så att det inte blir gropar när du går på den utan bara fotspår. Sedan gör du marken slät, till exempel genom att dra baksidan av en kratta eller en upp- och nedvänd träpall efter dig. Tänk på att det är betydligt mer arbete med att ta bort gammalt gräs och packa och släta jorden än att lägga på det nya gräset.

Vattna rikligt i två veckor

Du behöver inte vattna eller gödsla jorden innan du lägger ut rullgräset. Men när gräset är på plats behöver det mycket vatten! Under de första två veckorna bör du vattna gräset rikligt, ca 4-6 timmar per dag med vattenspridare. En bevattningstimer till din sprinkler kan underlätta processen..

Lägg gräset på hösten i sommarstugan.

Som sagt, vattningen den första tiden är väldigt viktig. Om du bor i ett område med stor risk för bevattningssförbud under sommaren eller om du lägger gräs vid sommarstugan och inte är där varje dag i början, är det bättre att lägga gräset i september eller början av oktober istället. Då behövs inte lika mycket vatten för att hålla gräset fuktigt nog.